Stichting Dirkje Kuik
Constant Erzeijstraat 48, 3523 VW Utrecht, 030 - 231 93 12, info@dirkjekuik.com

De Bol van Nol


Besloten Ruimtelijkheid

ook bekend als De Bol van Nol

Dit kunstwerk uit 1983 van de Utrechtse kunstenaar Nol Manten heeft de vorm van een halve houten bol, met een middellijn van 1,70 meter, boven een kubus van wit formica. Het schilderij staat op de binnenkant van de bol. Om de schildering goed te bekijken, moet de toeschouwer via klapdeurtjes in de kubus gaan zitten op een bij het kunstwerk horende stoel. Na het indrukken van een knop komt de bol langzaam in beweging. Hij draait naar beneden tot er nog maar 10 centimeter afstand is tussen de kubus en de bol. Traag draait de bol rond. De kijker ziet daarbij een prachtig en kleurrijk landschap aan zich voorbijkomen, alsof je boven de ondergelopen uiterwaarden van een rivier vliegt, met water, prachtige wolkenluchten, vreemde vogels, een geweldige brug, een zwevend eilandje met een koe, en nog een koe op die in het water lijkt te grazen.

De essentie van het kunstwerk is de tegenstelling die het oproept. Van buitenaf lijkt het of je in een besloten bol gaat stappen. Zit je er eenmaal goed in, dan ervaar je ruimtelijkheid.


Na 33 jaar is 'De Bol van Nol' toe aan een intensieve restauratie, op technisch vlak, het in- en exterieur, en - zeker niet te vergeten - de muziek- en lichtinstallatie. Stichting Dirkje Kuik (ANBI) zal zich de komende tijd bezig houden met fondsenwerving en crowdfunding, om zich te kunnen ontfermen over dit kunstwerk.


Download de flyer